16:00-19:00

ساعات کاری ما شنبه - چهارشنبه به غیر از ایام تعطیل

021-26721416

برای تعیین وقت تماس بگیرید

جرائم ناشی از تخلفات رانندگی

ماده 714:
اگر بی‌احتیاطی، بی‌مبالاتی، عدم رعایت مقررات دولتی، یا عدم مهارت راننده (در وسایل نقلیه زمینی، آبی یا هوایی) یا متصدی وسیله موتوری منجر به قتل غیر عمدی شود، مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و پرداخت دیه (در صورت درخواست اولیای دم) محکوم می‌شود.

ماده 715:
اگر یکی از موارد مذکور در ماده 714 موجب بیماری جسمی یا ذهنی غیرقابل درمان، از دست دادن یکی از حواس، از کار افتادن عضو ضروری بدن، تغییر شکل دائمی صورت یا عضو، یا سقط جنین شود، مرتکب به حبس از دو ماه تا یک سال و پرداخت دیه (در صورت درخواست مصدوم) محکوم خواهد شد.

ماده 716:
اگر یکی از موارد مذکور در ماده 714 موجب آسیب بدنی شود که به نقصان یا ضعف دائمی یکی از اعضای بدن یا از بین رفتن قسمتی از عضو مصدوم منتهی شود، مرتکب به حبس از یک ماه تا سه ماه و پرداخت دیه (در صورت درخواست مصدوم) محکوم می‌شود.

ماده 717:
اگر یکی از موارد مذکور در ماده 714 موجب آسیب بدنی شود، مرتکب به حبس از پانزده تا هفتاد و پنج روز و پرداخت دیه (در صورت درخواست مصدوم) محکوم خواهد شد.

ماده 718:
اگر در زمان وقوع جرم، راننده یا متصدی وسیله موتوری مست بوده، پروانه نداشته، سرعت را از حد مجاز تجاوز کرده، وسیله موتوری را با نقص مکانیکی به کار انداخته، یا در مکان‌های ممنوع رانندگی کرده باشد، به مجازات بیشتر از دو سوم حداکثر مجازات‌های مذکور در مواد 714 تا 717 محکوم می‌شود. دادگاه می‌تواند علاوه بر مجازات فوق، مرتکب را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی وسایل موتوری محروم نماید.

تبصره:
مجازات‌های موضوع مواد 714 و 718 از شمول بند 1 ماده 2 قانون “وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین” مصوب 1373/12/28 مستثنی است.

ماده 718:
در مورد مواد فوق هرگاه راننده یا متصدی وسایل موتوری در موقع وقوع جرم مست بوده یا پروانه نداشته یا بیشتر از سرعت مقرر حرکت می‌کرده است یا آن که دستگاه موتوری را با وجود نقص و عیب مکانیکی مؤثر در تصادف به کار انداخته یا در محل‌هایی که برای عبور پیاده‌رو علامت مخصوص گذارده شده است، مراعات لازم ننماید و یا از محل‌هایی که عبور از آن ممنوع گردیده است رانندگی نموده به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در مواد فوق محکوم خواهد شد. دادگاه می‌تواند علاوه بر مجازات فوق مرتکب را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی وسایل موتوری محروم نماید.

  • تبصره: اعمال مجازات موضوع مواد (714) و (718) این قانون از شمول بند (1) ماده (2) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373/12/28 مجلس شورای اسلامی مستثنی می‌باشد.

ماده 719:
اگر مصدوم به کمک فوری نیاز داشته باشد و راننده با وجود امکان رساندن وی به مراکز درمانی یا کمک از مامورین انتظامی، از این کار خودداری کند یا به منظور فرار از تعقیب، محل حادثه را ترک کند و مصدوم را رها کند، به مجازات بیشتر از دو سوم حداکثر مجازات‌های مواد 714، 715 و 716 محکوم خواهد شد. دادگاه نمی‌تواند در این مورد کیفیت مخففه اعمال کند.

  • تبصره 1: راننده تنها در صورتی می‌تواند وسیله نقلیه را از محل حادثه حرکت دهد که هیچ راه دیگری برای کمک‌رسانی به مصدوم ممکن نباشد.
  • تبصره 2: اگر راننده برای معالجه یا استراحت مصدوم اقدام کرده یا مامورین مربوطه را از واقعه آگاه کرده و یا به هر نحوی موجبات تخفیف آلام مصدوم را فراهم کند، دادگاه می‌تواند مجازات وی را تخفیف دهد.

ماده 720:
هر کس در پلاک وسایل نقلیه موتوری (زمینی، آبی یا کشاورزی) تغییرات غیرمجاز ایجاد کند، یا پلاک‌های دیگری را به وسیله نقلیه الصاق کند یا پلاک تقلبی استفاده کند، یا از این پلاک‌ها آگاهانه استفاده کند، به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

ماده 721:
هر کس بخواهد وسیله نقلیه موتوری را اوراق کند، موظف است مراتب را به راهنمایی و رانندگی اطلاع دهد و پس از دریافت تایید از آنها، اقدام به اوراق کند. در صورتی که راهنمایی و رانندگی تصمیمی اتخاذ نکند، اوراق کردن وسیله نقلیه پس از انقضای مدت مجاز مجاز است. تخلف از این ماده برای اوراق‌کننده موجب حبس از دو ماه تا یک سال خواهد شد.

ماده 722:
اگر وسیله نقلیه یا پلاک آن سرقت یا مفقود شود، صاحب وسیله (اعم از مالک یا استفاده‌کننده) موظف است بلافاصله موضوع را به نزدیکترین مرکز نیروی انتظامی اطلاع دهد. متخلف از این ماده به جزای نقدی از 16,500,000 تا 33,000,000 ریال محکوم خواهد شد.

ماده 723:
هر کس بدون گواهینامه رسمی اقدام به رانندگی وسیله موتوری کند، یا به موجب حکم دادگاه از رانندگی ممنوع باشد، برای بار اول به حبس تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا 33,000,000 ریال و یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. در صورت تکرار، حبس از دو تا شش ماه در نظر گرفته می‌شود.

ماده 724:
هر راننده‌ای که عمداً در دستگاه ثبت سرعت وسیله نقلیه تغییری دهد که سرعت کمتر از سرعت واقعی نشان داده شود، یا با علم به این تغییر در دستگاه، رانندگی کند، برای بار اول به حبس از ده روز تا دو ماه و یا جزای نقدی از 6,600,000 تا 33,000,000 ریال محکوم خواهد شد. در صورت تکرار، حبس از دو تا شش ماه خواهد بود.

ماده 725:
هر یک از مامورین دولت که به کسی که واجد شرایط رانندگی نبوده گواهینامه رانندگی صادر کند، به حبس تعزیری از شش ماه تا یک سال و پنج سال انفصال از خدمات دولتی محکوم خواهد شد. پروانه صادره نیز باطل می‌شود.

ماده 726:
این ماده منسوخ است (1392/02/01).

ماده 727:
این ماده منسوخ است (1392/02/01).

ماده 728:
این ماده منسوخ است (1392/02/01).